MÜCELLİT ENSTİTÜSÜ

Kaybolmaya yüz tutmuş cilt sanatının günümüze ulaşmasında köprü vazifesi gören hocalarına ve tüm emek verenlerine saygıyla, bu kadim sanatın bugün hak ettiği değere ulaşmasını desteklemek amacıyla, alanında uluslararası uzmanlığı olan sanatkarlarla işbirliği yapılarak “Mücellit Enstitüsü” adıyla bir proje hayata geçirdik. Kuzguncuk’ta bu proje için tahsis ettiğimiz binanın amaca yönelik olarak düzenlenmesi, kısmi tadilat ve bakımı, kapsamlı bir cilt atölyesinin teşekkülü için 2023 yılında çalışmalarımızı başlattık. Tarihsel değeri olan cilthane makinelerinin binaya taşınması ve kurulumlarını gerçekleştirdik. “Mücellit Enstitüsü” ile bu alanda mesleki deneyim sahibi olmak isteyen öğrencilere yönelik eğitimler düzenlenerek mücelllitlerin yetiştirilmesi, hem geleneğe uygun hem de yenilikçi eserler üretilmesi, eski kitapların restorasyonunun yapılması gibi faaliyetlerle geleneksel cilt sanatının desteklenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

MÜCELLİTLER

Osman Ömer Doruk cilt sanatını 2005 yılında başladığı Mimar Sinan Üniversitesi hocalarından öğrendi ve yıllarca aynı akademide eğitim verdi. Sanatçı arkadaşlarıyla 2010 yılında Pürsanat’ı kurdu ve çalışmalarını burada yoğunlaştırdı. Yurtiçi ve yurtdışında önemli nadir kitap koleksiyonerleriyle çalışırken Türk cilt sanatında kaybolmuş üslup, teknik ve malzemelerin peşinde olmaya devam etmektedir.

Mehmet Tuğrul Yıldırım 2004 yılında Marmara Güzel Sanatlar Fakültesinde sanat eğitimine başladı, Türk süsleme desenleri ve ahşap sedef işçiliği alanında usta hocaların atölyelerinde çalıştı. Osman Doruk ve Ahmet Erdem ile kurdukları Pürsanat bünyesinde çalışmalarına devam etti. Birçok projede Osman Doruk ile tasarım ve uygulama süreçlerinde beraber çalışırken diğer yandan geleneksel Türk sanatındaki kavramsal boşluk ve çağdaş tavırla alakalı fikir ve eserler üretmektedir.

Ahmet Necati Erdem 2010 yılındaki kuruluşundan bu yana Pürsanat’ın idari ve mali işlerini üstlendi. Mühendislik eğitimi ve planlama alanındaki deneyimlerini sanat atölyesi kurulum ve işleyişi alanında geliştirdi.