BORUSAN HİKÂYE EVİ

“Sürdürülebilir, yenilikçi bir eğitim projesi”

Dolaysız, özgürleştirici, hayale imkân tanıyan, sürdürülebilir, aktarılabilir, kategorileştirmeyen, farklı özellikleri tanıyan ve buna saygı duyan bir anlayış, Borusan Kocabıyık Vakfı’nın eğitim çerçevesinin sınırlarını belirleyen kavramlar.

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın eğitime destek amacıyla kurduğu ve geliştirdiği, özgün ve yenilikçi yaklaşımlarla programlanmış çocuk ve öğretmen atölyeleri modüllerinden oluşan Borusan Hikâye Evi projesi 2022 Kasım’ında Beyoğlu ilçesinde faaliyetine başladı.

Projede, uzun yıllar zorluk içeren eğitim alanlarında disiplinlerarası çalışmış, uzmanlığını kanıtlamış eğitmenlerin, tamamıyla Borusan Kocabıyık Vakfı’na özgü atölyeleri öğrenci ve öğretmenlerle buluşuyor. Borusan Hikâye Evi’nin her atölyesinde hikâye, kendimizi, başkalarını, hayatı ve yaşamayı anlama ve ifade etmenin, duygudaşlık kurmanın ve bu duygudaşlığı geliştirmenin bir zemini. Sosyal alanda dışavurumcu oyun, yaratıcı drama, plastik sanatların yanı sıra bilim alanında matematik ve kimya gibi alanlara odaklanan bu atölyelerde hikâye kendini ifade etmenin bir aracı olarak kullanıldı.

Borusan Kocabıyık Vakfı ve Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitimde işbirliği kapsamında yapılan bir protokolle hayata geçen projenin, üç ayağı bulunuyor: Öğretmen Buluşmaları, 7-9 yaş aralığındaki çocuklar için Hafta İçi Atölyeleri ve Hafta Sonu Atölyeleri.

Öğretmen Buluşmaları:

Borusan Hikâye Evi kapsamında gerçekleşen Öğretmen Buluşmaları’nda, sınıf öğretmenlerinin öğrenme, uygulama ve iletişim ihtiyaçlarına yönelik olarak şekillenen ve saha çalışmalarından çıkan sonuçlara göre kurgulanan atölye modülleri sunuyoruz.

Beyoğlu’ndaki ilk ve ortaokulların öğretmenlerine yönelik yerinde eğitim anlayışıyla gerçekleşen atölyelerin ilk serisi çocuk hikâyeleri ve ikinci serisi ise şiddetsiz iletişim üzerine gerçekleşti. 2023’te gerçekleşen Öğretmen Buluşmalarında Beyoğlu’ndaki 6 okulda 79 buluşma gerçekleştirdik. Bu buluşmalarda çocuk hikâyelerinin sınıf içi iletişimde kullanılması alanında 120 saati aşan oturumlar verdik ve toplam 72 öğretmene ulaştık.

Hafta İçi Eğitim Atölyeleri:

Borusan Hikâye Evi, eğitimi bir yol haritası olarak kurgulayan ve her birey için özgünlüğüne önem veren bir proje. Çocuklar için oluşturduğumuz eğitim programında, 7-9 yaş aralığı için tamamen BKV’ye özgü, farklı disiplinlerin deneysel olarak yan yana geldiği, alanın uzmanlarıyla birlikte titizlikle oluşturulmuş ve sahanın ihtiyaçları, eğilimleri dikkate alınarak kurgulanmış programlarımızı uyguluyoruz.

Eğitim-öğretim dönemi boyunca Hafta İçi Eğitim Atölyelerinde 32 oturumda 4 farklı alandan 4 konuk eğitmeni ağırlıyor; her bir atölyeye hedef ilkokullardan 1 sınıfı davet ediyoruz.

Dışavurumcu oyun, Bauhaus, jeux dramatiques ve matematik alanlarını içeren 2023 Hafta İçi Eğitim Atölyelerimizde toplam 684 öğrenciye ulaştık.

Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri:

Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri, sürekli eğitmen Fatma Filiz Işık Bulut liderliğinde aylık 6 atölyeyi kapsıyor. Tamamı duygulara odaklanan, eğitim çerçevesini de bu yönde kuran atölyelerimiz, eğitim-öğretim döneminde Pazar günleri 2 oturum olarak gerçekleşiyor.

Borusan Hikâye Evi, okul-dışı eğitimin gerekliliğine, bu eğitimlerin çocukların benliğine, sosyal hayatlarına ve akademik başarılarına doğrudan etkisi olan niteliğine inanan bir proje olarak Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri’nde, bağlı bulunduğu Borusan Kocabıyık Vakfı’nın dayanışma kültürünü, sanata ve yaşama verdiği değeri korumaya ve geliştirmeye odaklanıyor.

Bu çalışmalarımızda 2023 Şubat-Mayıs, 2023 Ekim-Aralık arası 78 atölyede 964 çocuk katılım sayısına ulaştık. Bu kapsamda, 6 Şubat depremlerinden sonra özel olarak hazırladığımız çalışmalarımızda Beyoğlu bölgesine ve aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın çocuklarına da odaklandık; bunun yanı sıra hem kendi ekibimize hem de bakımverenlere atölyeler düzenledik.

 

Psikososyal Destek Atölyeleri:

Borusan Hikâye Evi olarak 6 Şubat depremleri sonrasında, deprem bölgelerinde çocuklar ve gençler için düzenli psikososyal destek atölyeleri çatı programını başlattık. Mayıs 2023-Aralık 2023 arasında ilk etapta 7 ay boyunca gerçekleştirdiğimiz atölyelerde çocuk alanında uzman olan özel bir eğitmen ekibiyle birlikte Adıyaman ve Hatay’da aylık periyotlarla çalışmalarımızı sürdürdük.

Borusan Hikâye Evi PSS atölyelerinin hedefleri arasında;

  • Çocukların duygusal ve toplumsal iyi olma hallerine katkı sağlamak,
  • Çocukların hayatla yeniden ilişkilenmelerine zemin oluşturmak, durum/olayları ifade edebilmelerine destek vermek,
  • Çocukların yaşıtlarıyla bir araya gelebilmelerini ve kendi hikâyelerini paylaşabilmelerini sağlamak,
  • Paylaşılması güçlük gerektiren konuların, farklı sanat alanları ve disiplinlerarası yöntemlerle paylaşılmasını teşvik etmek,
  • Çocuklara okul-dışı eğitim alanları açarak, okulla ve eğitimle yeniden ilişkilenmelerini sağlamak yer alıyor.

Bu atölyelerin amacı, psikososyal destek (PSS) ihtiyacını doğru ve yerinde tespit edip, her koşula uygun olarak programını güncelleyebilen dinamik bir yapılanmayla düzenli çalışmalar gerçekleştirebilmekti.

Üç fazdan oluşan Borusan Hikâye Evi Psikososyal Destek çalışmamız, çocukların sosyal ve eğitim hayatlarına dönebilmesi için örnek teşkil ediyor. Çalışmaların saha tanımayı içeren 1. fazında 188 atölye ile (Mayıs-Temmuz) 4982 çocuk temas sayısına, mikro gruplara odaklanan 2. fazında 228 atölye ile (Eylül-Aralık) 2253 temas sayısına ulaştık.

7 ayda Adıyaman ve Hatay’da gerçekleşen 416 atölyede toplam 7.235 çocuk temas sayısıyla Ocak 2024’te çalışmanın 3. ve son fazına başladık.

Cumhuriyetin Yüzü Sergisi Okul-Dışı Eğitim Atölyeleri

Borusan Hikâye Evi Sergide programı, Borusan Kocabıyık Vakfı’nın Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak amacıyla açtığı Cumhuriyetin Yüzü sergisini çocukların keyif alabileceği bir sergi deneyime dönüştürmek için projelendirildi; Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitimde işbirliği protokolüyle Aralık 2023’te hayata geçti ve Haziran 2024’e kadar devam etti.

 

Hikâye Evi eğitmenlerimizin yürütücülüğünde ilkokul 3. ve 4. sınıflara özel ve eğitim kazanımlarına uygun bir anlatımla Beyoğlu ilçesinde yer alan ilkokulları sınıf bazında ağırladığımız programın yanı sıra orta okul ve lise kademelerindeki öğrencilere de sergimizi yaşlarına uygun kazanımları dikkate alarak gezdiriyoruz. Öğrenci odaklı kültür gezilerinin ve okul-dışı eğitimin kazanımlarına önem verdiğimiz bu verimli işbirliği çerçevesinde, eğitmenimiz Bahar Gürey liderliğinde Aralık 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında 10 bin çocuğa ulaştık.

Toplumsal faydayı ve kolektif izi önemseyen yapısıyla Borusan Hikâye Evi, alanında uzman eğitmenlerle çalışan, tüm eğitim-öğrenim dönemine yayılan atölye modüllerini çocuklara ve öğretmenlere ücretsiz olarak sundu; 2023’te gerçekleştirdiği 534 atölyede 9.043 çocuk temas sayısına ulaştı.

Borusan Hikâye Evi rezervasyon sayfasına gitmek için tıklayın.